zaterdag 19 december 2009

Gelezen op de site van "Kat uit de Gracht"

Op de site van "Kat uit de Gracht" staat het volgende stukje over Bolle Wangen te lezen:

Kat uit de Gracht: Mogelijke oorzaken voor verdrinkingen
Er zijn verschillende oorzaken te bedenken voor tewatergerakingen en de daaropvolgende verdrinkingen van katten in de (Leidse) grachten.
Hieronder volgt een opsomming, daarna wordt per item uitleg gegeven en daaronder worden enkele oplossingen aangedragen om de oorzaak van het tewater raken te voorkómen.
Heeft u aanvullingen op deze pagina? We zijn erg benieuwd!
Mail ons: katuitdegracht@gmail.com

Enkele oorzaken van tewater gerakingen

1) een kattenmepper (dier)
2) een kattenmepper (mens)
3) verandering van omgeving
4) schrik
5) ziekte en/of ouderdom
6) en wat nu? U bent uw kat 'kwijt'



1) Een kattenmepper in de Havenwijk?

De foto's van Bolle Wangen zijn genomen door de redactie van het Leidsch Katblad,
welbedankt dat ik ze ter illustratie mag gebruiken!











Volgens ooggetuigen is het goed mogelijk dat de 'kattenmepper' van de Oranjegracht e.o. de kater 'Bolle Wangen' is. Veel bewoners zien (en horen!) deze territoriale zwerfkater namelijk al jarenlang vechten met jonge katten in de wijk. Beide dieren lopen hierbij verwondingen op, maar Bolle Wangen stopt niet totdat hij de winnaar is, of totdat hij door mensen verdreven wordt, die zich irriteren aan het geschreeuw en gekrijs.
Een onderdeel van zijn strategie om heer en meester in de wijk te blijven, is het opjagen en uiteindelijk in het water jagen van de jongere dieren die zijn dominante positie niet accepteren (dit is meerdere keren waargenomen).
Na overleg met de Dierenbescherming is besloten dat één manier om het aantal te verdrinkingen te verminderen kan zijn, door Bolle Wangen te vangen en te laten castreren. Omdat hij niet wordt verzorgd (denken wij), zal hij niet ingeent zijn en wellicht heeft hij katten-aids, een ziekte die hij te vechten en door het paren met poezen doorgeeft. Hij bevrucht namelijk -als hoogste in de rangorde- alle krolse poezen die hij tijdens zijn rondes tegenkomt! Ook om deze redenen willen we hem graag een keer door een dierenarts laten onderzoeken.






















Een ander vast onderdeel van het bewaken van zijn territorium (naast het 'loeien' en vechten),
is het sproeien tegen alles wat besproeid kan worden.
Dat stinkt verschrikkelijk, zoals u wel weet! Fietstassen, voordeuren, plantenbakken etc, alles krijgt een geurvlag.

Mogelijke oplossingen: vangen, inenten en castreren
Er is diverse keren geprobeerd hem te vangen, maar hij is slim! Al zijn jaren op straat hebben hem tot een geduchte vechtersbaas en achterdochtig schuw dier gemaakt.
Er is een beloning van 50 euro uitgeloofd voor de persoon die Bolle Wangen op een werkdag (maandag t/m vrijdag) op een diervriendelijke manier kan vangen en in een katten-transportkoffer kan stoppen. Let wel op: hij zal van zich afbijten en krabben!
Mail zodra u hem gevangen heeft naar katuitdegracht@gmail.com
En spreek een bericht in op 071-5141287 (antwoordapparaat).
Zodra hij bij u wordt opgehaald, krijgt u uw beloning en gaat hij naar een dierenarts die samenwerkt met de Dierenbescherming. Daar wordt zijn bloed gecontroleerd op FIV (katten-aids) en Feline Leukemie, en hij zal worden ingeent, ontwormd en gecastreerd. Zodra hij weer op de been is wordt hij weer uitgezet in de wijk.
Hopelijk zullen zijn driften dan bekoeld zijn, waardoor wij minder dode katten uit de grachten hoeven te vissen.
Heeft u Bolle Wangen op een werkdag diervriendelijk weten te vangen? Of weet u een methode om hem in een kelderbox of schuur op te sluiten? Mail ons!
De dierenarts kan Bolle Wangen alleen doordeweeks helpen, houd dat in gedachten. Wij willen hem niet onnodig een nacht of zelfs een weekend 'gevangen' houden! Vang hem daarom het liefst maandag t/m vrijdag vóór het middaguur.













U ziet de littekens van de gevechten op zijn neus, en die kale plek bij zijn staart ziet er ook niet gezond uit - mede daarom willen we hem graag door een dierenarts laten onderzoeken (foto: zomer 2009, LeidschKatblad. Hij ziet er in november 2009 beter uit dan in de zomer [red.])


Voor de rest van het artikel zie:
http://www.verkademeisje.nl/kat-uit-de-gracht-categorie/oorzaken.html

2 opmerkingen:

Annemieke zei

Een goed initiatief! Ik denk dat het voor BW misschien ook beter is als hij niet continue zijn driften hoeft te botvieren...En een betere oplossing dan onze "vrienden" uit Texel natuurlijk.

de baas zei

Helemaal met u eens...